Ford
Gillen
Architects, Inc.

 

home

firm profile

projects

contact us

RESIDENTIAL



The Trobaugh Residence
This project began as a garage renovation and resulted in a complete house renovation, effectively transforming a 1980’s gambrel style home into it’s new ‘country gothic’ presence. While maintaining the existing foundation and roof line, a second story was added above the garage and 8 feet were added to the front of the house, allowing for a complete renovation of all the interior rooms and the creation of a freely flowing series of living spaces and kitchen ‘great room’. The original vertical board & batten was replaced by traditional cedar clapboard; the added front porch and new second floor dormers all contribute to this dramatic transformation.


The 500 Courtyard
This project was a residential condominium development which included the renovation of an old farmhouse and its surrounding acreage into a courtyard complex of 20 units. The site planning concept allowed the interior courtyard to have openings to the adjacent farmland, giving views outside, but preserving the sense of shelter and enclosure within the courtyard. The buildings added to the original farmhouse were detailed to appear as simple additions to the more detailed main house.


Amity Place
Designed to echo the scale of a 19th century town center, Amity Place is composed of townhouses, duplex housing, and a renovated Victorian farmhouse.


Fort Hill Condominiums
The idea to design the ‘missing barn’ adjacent to a 1750’s colonial house resulted in the design of a new structure which houses two condominiums. The distinctive roof line with multiple dormers, wood shingles, and ‘silo’ shaped bay all contribute to the character of a 19th century barn addition to the site. Fort Hill Condominiums was a successful speculative project sold out before construction was complete.


Cernak-Henricks Residence
The Cernak-Hendricks Residence is located in Northampton, MA. Ford Gillen was hired to prepare construction documents based on a preliminary design previously worked out by designer Wilbur Pearson. This project involved intensive client meetings in collaboration with the contractor in order to keep the scope of the project within budget. The living room is also an art gallery, connected to the private rooms of the house by a glass enclosed foyer. Also included is a prefabricated Morton building, attached for use as an art studio.

 


Historic restoration / renovation

Commercial

Institutional/ Municipal

works in progress